Viete, ako sa správne umývajú ruky?

ahojmama, 3. mája 2024 o 05:38

Mať čisté ruky nám všetpovali už v škôlke a my v tom pokračujeme aj pri svojich deťoch. Umývanie rúk je totiž stále najjednoduchší a účinný spôsob, ako chrániť svoje zdravie a brániť šíreniu infekčných ochorení. Na vypestovanie návyku u detí je ideálny predškolský vek.

K umývaniu rúk treba deti viesť od útleho veku, je to aj prevencia vzniku viacerých ochorení.

Foto: Shutterstock.com

„Denne sa dotkneme množstva povrchov, ako sú kľučky, držadlá v autobusoch, rúčky nákupných košíkov a vozíkov, mobilné telefóny, tlačidlá vo výťahu. Berieme do rúk množstvo predmetov, nevedomky sa popritom dotýkame vlastnej tváre. To všetko vytvára cestu, ktorou sa môžu šíriť nákazy a správne umývanie rúk je cestou, ako toto šírenie obmedziť,” pripomína Tatiana Červeňová, hlavná hygienička SR.

Pri dotyku s kontaminovaným povrchom sa na ruky môže preniesť patogén, ktorý môže putovať ďalej na ďalší povrch či predmet, alebo pri kontakte s ústami, nosom či očami preniknúť do tela a spôsobiť ochorenie. Takýmto spôsobom sa dokáže šíriť množstvo ochorení, napríklad chrípka, tiež žltačka, infekčná mononukleóza, piata choroba či akútne gastroenteritídy

Naučiť sa správne si umývať ruky je potrebné už v detskom veku, s vytváraním hygienických návykov je možné začať u dvoj– až trojročných detí. Samozrejme, potrebujú pri tom kontrolu dospelých a – správne vzory. „Deti bývajú totiž pozornými pozorovateľmi dospelých a ľahko sa učia od nich zdravým návykom,” vysvetľuje zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na hygienu detí a mládeže Jana Hamade.

Dôležitá je správna technika, ale aj psychické nastavenie, aby deti vedeli, prečo je dôležité dbať na čistotu rúk. Hygienici odporúčajú hravú formu, napríklad nástenky s kresbami správneho umývania rúk alebo názorné,primerané detskému veku, oboznámenie sa s ochoreniami, ktoré môžu vzísť zo špinavých rúk – napríklad použiť farebnú encyklopédiu, alebo spolu s deťmi vykresľovať farebne obrázky s baktériami. „Takouto hravou formou sa deťom vysvetlí, prečo je hygiena rúk dôležitá a ako pomáha v boji s chorobami,” dodáva Jana Hamade.

Deti by si mali umývať ruky:
● Keď sú viditeľne špinavé
● Po návšteve toalety
● Po hraní vonku
● Pred jedlom
● Pri príchode domov
● Po smrkaní

Správny postup pri umývaní rúk:
Opláchnite si ruky teplou vodou. Poriadne ich namydlite, napeneným mydlom si umyte dlane, chrbát rúk, miesta medzi prstami i pod nechtami. Až potom si ruky opláchnite a dôkladne utrite. Očista rúk by mala trvať štyridsať sekúnd až minútu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >