Deti sa najčastejšie rodia nad ránom. Tipnete si presnú hodinu?

Gabriela Bachárová, 1. februára 2019 o 05:29

Ak čakáte dieťatko, v prípade prirodzeného pôrodu je pomerne veľká pravdepodobnosť, že príde na svet nad ránom.

Aj toto dieťa sa možno narodilo nad ránom.

Foto: Shutterstock.com

Anglická štúdia, publikovaná v magazíne PLOS ONE analyzovala päť miliónov pôrodov, ktoré prebehli v Anglicku v období desiatich rokov. Podľa slov gynekologičky MUDr. Barbary Spodniakovej zo súkromného zdravotníckeho zariadenia Goljer Clinic v Bratislave výskumníkom vyšlo, že najviac detí sa rodí o štvrtej hodine nad ránom.

Prečo práve v tomto čase? Presná odpoveď neexistuje, len teórie. Podľa vedúceho anglickej štúdie Petra Martina sa treba pozrieť hlboko do ľudskej minulosti. Deti sa mali nad ránom rodiť už v dávnych dobách, keď ešte ľudia žili v jaskyniach. Práve vtedy bola celá rodina pohromade a žena tak mala väčšiu šancu, že sa o ňu príbuzní postarajú a bude vo väčšom bezpečí. Ale či je to naozaj pravda, to sa asi nikdy nedozvieme.

Zaujímavé údaje pochádzajú zo Spojených štátoch amerických, kde v časopise Scientific American pred piatimi rokmi publikovali štúdiu pojednávajúcu aj o tom, v ktorú dennú dobu sa deti rodia. V USA mali vtedy 50 percent prirodzených pôrodov, 32 percent cisárskych rezov a 18 percent vyvolávaných, čiže indukovaných pôrodov.

„Prirodzených pôrodov je celkovo menej v noci, vrchol sa dosahuje nad ránom, širší vzostup je okolo poobedia. V štúdii sa píše, že medzi 6.45 až 18.00 sa narodí zhruba o dvadsať až tridsať percent viac detí ako v noci,“ popisuje lekárka závery americkej štúdie.

„Indukované pôrody majú podľa štúdie svoj vrchol okolo jednej hodiny odpoludnia až do šiestej večer, závisí to na samotnom priebehu indukcie. Tieto pôrody sa väčšinou začínajú ráno, keď je na gynekologicko-pôrodníckej klinike plný personál,“ vysvetľuje Barbara Spodniaková. Plánované sú aj niektoré cisárske rezy, preto je podľa gynekologičky najviac cisárskych rezov ráno a pred obedom.

Keď sa dali dohromady všetky typy pôrodov, americkým výskumníkom vyšlo, že najviac detí sa celkovo narodí okolo ôsmej hodiny ráno. A kedy sa narodilo vaše dieťa? Hlasujte v našej ankete alebo nám svoju skúsenosť napíšte do komentárov pod článkom.


ANKETA:

Kedy sa narodilo vaše dieťa či vaše deti?

19,7%



14,8%



21,8%



10,0%



7,4%



9,2%



17,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa